zondag 16 februari 2014

Bierbostelflämmeküche

Bostel? Ja, bostel. Als je zelf bier brouwt dan heb je dat regelmatig over. Bier maak je met mout, en mout maak je weer van granen - meestal gerst. Voor het brouwen schroot je de mout (je maalt het grof en houdt vliesjes redelijk intact) en na het brouwen houd je de restjes over - de suiker is er dan uit, want dat zit in het bier, dus je houdt vooral textuur en smaak over. Prima varkensvoer, maar Tukkers hebben kennelijk moeilijk etende roze stopcontacten, want ik ben het tot nu toe nog niet kwijtgeraakt aan een varkenshouder.

Vandaag heb ik een hopelijk lekker hoppige IPA gebrouwen, en Twitter-oproepen ten spijt had ik bostel over. Dan zelf maar wat mee doen dus. Het kan in brood, maar daar kwamen we niet aan toe - het is in pizza's en flämmeküche verdwenen. Kan dat dan? Ja hoor. Het was zelfs erg lekker. Iets meer smaak, en extra vezels. Normaal eten we er twee de man, maar nu gaven we ons na anderhalf stuks gewonnen. En uiteraard zijn ze gebakken in de Ferrari pizza-oven...

Crème fraiche, ui, spek en Cheddar

Bierbostelflämmeküche (3 à 4 personen)
  • 300 gram bostel, fijngemalen in de keukenmachine
  • 400 gram tarwebloem
  • 125ml stevig donker bier (bijv. Westmalle dubbel)
  • 7 gram gist
  • theelepel suiker
  • 75 ml (olijf)olie
  • 4 gram zout
  • 6 gram gluten
Warm eventueel het bier op tot kamertemperatuur en los er de gist en suiker in op. Kneed dan de droge ingrediënten goed door en voeg de natte ingrediënten inclusief het bier met de gist toe. Kneed door tot een elastisch deeg ontstaat en laat rijzen op een warme plek tot verdubbeld in volume, onder een vochtige (gebruik warm water!) theedoek.

Verdeel het deeg in vier à vijf delen en maak er bolletjes van. Rol uit, bebloem en beleg naar wens. Voor een flämmeküche met crème fraiche, spek en ui, eventueel wat kaas. Bak in een gloeiend hete oven op een pizzasteen tot de bodem gaar is, dat varieert afhankelijk van de temperatuur tussen de 7 en 20 minuten.

Erbij drink je uiteraard een lekkere dubbel.
Tomaat, lamsworst, puntpaprika en ui

Tomaat, crème fraiche, spek, lamsworst, puntpaprika en uiGeen opmerkingen: