zondag 26 september 2010

Kookcursus bij de LibrijeGisteren heb ik een erg leuke kookcursus gedaan bij Librije's Atelier in Zwolle. Ik was niet de enige voor wie dit een verjaardagscadeautje van zijn ouders was - sommige mensen boffen toch maar met hun ouders, al vermoedden we beiden ook een klein stukje eigenbelang.

De kookcursus was prima ingedeeld, een flink aantal ingrediënten (sommige al voorbereid) lagen klaar, samen met receptuur. Chef Ronald Tausch (broer van Thérèse) deed even snel voor hoe alles ongeveer moest worden bereid, waarna we in groepjes van 5 à 6 zelf aan de slag konden. Ik bevond mij in een gezellig groepje, en de vier gangen werden dus ook snel verdeeld. Enige hand- en spandiensten onderling waren af en toe wel welkom, niet alle gangen waren even veeleisend.

Ik zal het precieze menu hier niet verklappen, dat zou jammer zijn voor een eventuele lezer die binnenkort gaat, maar kan wel zeggen dat er een aantal zeer bijzondere combinaties werden gebruikt. Het is dan ook erg leuk om eens een keer met dat soort ingrediënten en professionele keukenapparatuur te kunnen werken. Enig kritiekpunt was voor mij op dat gebied de eendenborst; ik persoonlijk krijg die liever met een lekker uitgebakken vetlaagje en dat is bij het gebruik van een vacuummethode niet (of in elk geval minder) goed mogelijk. Toch is het leuk om zo'n methode eens van dichtbij mee te maken.

Het overgrote deel van de maaltijd was prima gelukt, en op de kritieke puntjes was er vaak een reserveonderdeel beschikbaar. Met zaken als stijve mousses, en sorbet en bietjes die altijd langer nodig hebben dan je denkt is dat natuurlijk een fijn idee.

Al met al een zeer gezellige, smakelijke en leerzame middag met als afscheidskadootje het inmiddels wat smoezelige zwarte schort. Een leuk kadootje, maar zoals meerdere gasten al opperden, het schept natuurlijk wel verwachtingen, zo'n schort met "Librije" erop...

Voorgerecht:
Tussengerecht
Hoofdgerecht
 Nagerecht

Zelf ook proberen? Kijk op de website van Librije's Atelier.

Geen opmerkingen: