vrijdag 20 januari 2012

Ervaringen met een Ferrari

Nee, helaas, niet met een Testarossa, maar ook leuk: met een G3 Ferrari Pizza-oven. Een 'draagbaar' apparaat dat, in tegenstelling tot de echte oven wél in staat is 450 graden Celcius te bereiken:Al een tijd geleden las ik een stukje van Wouter Klootwijk over het apparaat, maar toen besloot ik dat hij te duur of te groot was. Kennelijk heb ik in de tussentijd gespaard, want toen ik het apparaat deze keer tegenkwam voor ca 130 € vond ik de prijs eigenlijk best redelijk (ruimte hebben we er eigenlijk nog steeds niet voor). Italiewinkel had vriendelijke informatie, maar helaas geen voorraad. Alternate daarentegen was wel bereid om mij, tegen betaling van 119,- € een exemplaar op te sturen.

Uit de compleet onoverzichtelijke DHL statusinformatie komt geloof ik naar voren dat dit apparaat vanuit Duitsland naar mij toe is gekomen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Hoe dan ook, vanmiddag stond er een grote gele bus met een grote rode doos voor de deur. Een uurtje later viel de enige e-mail met statusinformatie van DHL in het postvak: "Delivered". En bedankt.

Op basis van het recept in de handleiding viel een goed pizzadeeg te bereiden: 300 gram typo 00 bloem mengen met  een snuf zout. Vervolgens 14 gram droge gist oplossen in 200ml handwarm water en een eetlepel suiker Laat dit even staan, en meng het vervolgens door de bloem. Kneed het met de hand (of neem ook hiervoor een apparaat, twee maal raden wat mijn voorkeur was). Maak er een bol van en plaats in een bebloemde bak. Verwarm de oven tot ca 35 graden en laat hierin het deeg rijzen tot dubbel volume.

Kneed er vervolgens een scheut olijfolie door, eventueel nog wat bloem en verdeel in 4 porties. Maak hier steeds een bolletje van en leg terug in de oven om weer enkele minuten te rijzen.

In de tussentijd liet ik de Ferrari warmdraaien. Toen die op temperatuur was kneedde ik op zeer on-Italiaanse wijze een bolletje uit tot een pizzabodem en belegde die met mozzarella, ui, courgette, kaas en meer lekkers, maar vooral; van alles heel weinig.


Na 7 minuten in het wonderlijke apparaat was de pizza klaar. De mozzarella is dusdanig nat dat ook deze oven hier wel wat uitdaging mee had, maar toch was het resultaat vele malen beter dan wanneer het uit een normale oven komt. Allereerst was de pizzabodem onderaan superkrokant, daarnaast was ook de vulling bovenop mooi gekleurd.

Tomaat, Emmentaler, Mozzarella, Courgette, Kappertjes en Pesto
De overige pizza's, en ook de pizza bianco aan het einde, waren allemaal erg lekker.


Tomaat, Ansjovis, Kappertjes en Emmentaler
Pizza Bianco (Olijfolie, knoflook en zeezout)

Kortom: een absolute aanrader, voor mensen die geen problemen hebben met een keuken vol bloem en een knalrood apparaat in de keuken. Zoals Italiewinkel mij uitlegde, is de door mij gekocht Delizia het model dat ontworpen is in Italië maar gemaakt in China, de duurdere modelllen zijn ook gefabriceerd in Italië en zijn volgens hen in alle opzichten net even wat degelijker. In deze versie is inderdaad wat Chinees oog-voor-detail-gebrek te zien, bijvoorbeeld in scheef gestanste gaatjes langs de rand. Of die echte pizzabakkers dat beter kunnen weet ik natuurlijk niet, in elk geval ben ik er bijzonder tevreden mee!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik heb geleerd dat je op pizza's beter koeien-mozarella kunt gebruiken omdat er dan minder vocht vrijkomt. Buffel-mozarella is beter voor koude recepten (salades etc) ...
Heb zelf ook zo'n Ferrari en heb er ook veel plezier van, omdat huismonster Tim (6) mee kan kiezen wat betreft de vulling en dus zeker opeet wat op z'n bord terecht komt. En een kin dat z'n bord leeg eet is altijd feest.

Wouter zei

Bedankt voor de mozzarella tip! Als ik er weer mozzarella op doe zal ik zeker de koevariant eens proberen.

Ik moet echter eerlijk zeggen dat ik al niet zo'n fan ben van (veel) kaas op een pizza. Ook vind ik eigenlijk gesmolten mozzarella überhaupt niet zo lekker. Ik ben pas recent weer gecharmeerd geraakt van het spul door alleen héél goede kwaliteit (buffel)mozzarella te eten in bijvoorbeeld een Salade Caprese of met meloen en munt (zie elders op dit blog). Elke kwaliteit en soort wordt in mijn optiek gesmolten gewoon kauwgom :-)