Bier proeven

Bier - een wereld aan smaken
Wereldwijd wordt door veel landen bier geproduceerd. In sommige landen gebeurt dit al eeuwen (Duitsland, Belgie, Tjechie en Groot Britannië maar zeker ook Nederland) en deze hebben een groot arsenaal aan regionaal bekende biertypen. Andere landen doen nog niet zo lang mee maar bieden volop ruimte voor nieuwe en innovatieve, kleinschalige brouwerijtjes (Amerika, Canada). En er zijn natuurlijk landen op de wereld waar je toch beter een glaasje wijn kunt nemen, al hebben die soms ook hun topbrouwerijtjes.

Op wereldreis
Uit dit enorme aanbod is het heel goed mogelijk een leuke bierproeverij samen te stellen. De bierkeuze kan plaatsvinden op basis van de bierstijl, het land van herkomst of speciaal worden uitgekozen om de productie van het bier te verduidelijken. Zo kunnen alleen ondergistende bieren worden geproefd, alleen Duitse of Nederlandse bieren, hoppige bieren of alleen abdijbieren.

Hoe gaat het in zijn werk?
Een bierproeverij is zeker geen gewoon avondje bier naar binnen gieten. Allereerst wordt de productie van bier toegelicht. De verschillende ingrediënten kunnen bij verschillende typen geproefd bier naar voren komen. Ook wordt uitgelegd hoe bier het best kan worden geproefd. Daarvoor worden ook proefformulieren uitgedeeld. Smaken verschillen natuurlijk, en 'fout' kan het dus niet, maar het is erg leuk om te leren proeven en vergelijken - dit maakt het ook makkelijker om je eigen smaak te leren kennen en je favoriete bieren te vinden. De ervaring leert tenslotte dat het ook nog eens erg gezellig is!

Bier & spijs
Naast een 'normale' bierproeverij is het nog leuker om bier met gerechten te combineren. Inmiddels heb ik bij twee restaurants in Twente de begeleiding van een menu verzorgd. Hou deze website in de gaten als je ook een keer aan zo'n proeverij wilt meedoen!

Interesse?
Lijkt het u leuk om (in de regio Twente, of eventueel in de buurt van Groningen of in de Krimpenerwaard) een bierproeverij te houden, dan kunt u uiteraard contact opnemen. Ik zal dan in overleg met u kunnen aangeven wat de mogelijkheden en kosten daarvan zijn.