dinsdag 5 oktober 2010

Pittig zout

Tijdens ons recente bezoek aan Parijs heb ik een grote tros Piments d'Espelette gekocht.Je kent ze wellicht: ze zien eruit als een veel te dikke spaanse peper of een hele dunne puntige paprika. Mooi rood, zacht pittig en erg lekker van smaak. Aangezien de Fransen alles van eigen bodem toch net even beter vinden en er dan graag meteen een AOC op plakken is dat ook hierbij het geval. De pepers komen uit Baskenland, waar ze onder de balkons hangen te drogen in plaatsjes met onuitspreekbare namen waar slechtgeschoren, grimmig kijkende mannen zich door de eeuwig vallende regen banen. (De begrijpende lezer snapt dat ons eenmalige bezoek aan de streek niet enorm goed bevallen is). Eenmaal gedroogd zijn de pepers echter vrijwel overal in Frankrijk (tegen een vrij stevige prijs) te vinden.

Mijn tros had ik in een achterafkamer gehangen om verder te drogen, zoals volgens de instructies. Ondertussen verdwenen er natuurlijk al een paar, onder andere in een "Piperade" en een Baskische kip. Zondag viel me echter op dat één of twee pepers halverwege een raar kleurverschil hadden. Opensnijden en ja hoor, schimmel. Gauw dus maar de rest opengesneden en verder laten uitgedrogen in een koele oven met de deur open. Van alle losse stukken en nog een heel pepertje heb ik vervolgens een mengsel gevijzeld. Een beetje zout helpt daarbij, maar omdat de pepers al vrij droog zijn is het niet makkelijk ze echt tot een pasta te duwen. Gelukkig is dat ook niet de bedoeling.

De pasta gemengd met een flinke portie zout. Ik wilde er graag ook serpolet (wilde tijm) in doen, maar deze bestaat vooral uit takjes. Even laten trekken in een half glaasje kokend water en ook dat bij het zout. Het geheel als dunne lag in een ovenschaal uitsmeren ook rustig laten drogen in de oven. Het resultaat ruikt (en smaakt) erg lekker, versgemalen uit de zoutmolen erg lekker op een eitje, vlees, vis, waarop eigenlijk niet?


Dat malen gaat uitstekend in een Zevro keramische kruidenmolen, als iemand nog een adres in Nederland weet om daar een extra exemplaar van te kopen dan hoor ik dat graag!

Geen opmerkingen: