zondag 17 oktober 2010

Bokbierproeverij 2010

Zondag 10 oktober vond de bokbierproeverij plaats in de Beiaard in Enschede. Inmiddels is iedereen bijgekomen van het proeven, tijd voor onze mening. We hebben met zijn vieren 12 bokbieren geproefd. Het was een bijzonder gezellige middag, en leuk te zien dat zoveel mensen toch met het proeven van speciaalbier bezig zijn!

We hebben ons beperkt tot de keuze van de tap, die uit 23 stuks bestond. Uit fles kan immers ook thuis. We kozen er 12 op basis van verwachtingen (of liever: vooroordelen). Ze staan gerangschikt van slecht naar goed, dus sla de eerste over en lees vooral het onderste gedeelte!

IJsbock (SNAB)
Niet te drinken. Zeker nadat het dood was geslagen was de vergelijking met cola compleet. Zoet, weeiig en gewoon niet lekker.Misschien heel koud wel te doen (-20?).

Bokkige theodorus (Huttenkloas)
Zoet, zoet en nog eens zoet. Niets boeiends aan te vinden eigenlijk. Dat kan beter jongens, gauw zelf brouwen!

Rode Toren Bock (De Leckere)
Een tegenvaller, want ik kan de meeste van hun bieren wel waarderen. In dit geval echter vooral boterbabbelaars. Verder een lichte gistsmaak en wat laurier.
 
Abdij Bock Steenbrugge (Palm)
Geen echte verrassing, commercieel toegangkelijk bier. Te weinig koolzuur. Hopjes en honing in de geur.

Christoffel Bok (Christoffel)
Weer dat suikersmaakje, nu met een geurtje van frambozen. Matig.

Andechs Doppelbock
Weeiig zoet. Slappe hap.

Korbinian (Weihenstephaner)
Lijkt erg op zijn Duitse collega, maar is deze zou ik nog net wel gewoon opdrinken. Zacht en behoorlijk zoet, met een vleugje roggerbrood in de geur.

Jopen 4 granenbokbier
Niet heel slecht, maar wat een tegenvaller voor wat normaal gesproken één van onze favorieten is. Dit jaar is hij behoorlijk slap! Wat is er gebeurd Jopen?

Barbar Winterbok (Lefebvre)
Ook positieve verrassingen dit jaar. Een honingbok klinkt als hét recept voor een te zoet bokje, maar deze is prima in balans. Verrassend hoppig, geurig bier.

Wildebock (De Schelde)
Ons eerste biertje, dat moeilijk te overtreffen bleek. Zacht en vol maar toch bitter. Gedroogde fruitgeuren (vijg, dadel) komen naar voren.

Ezelenbock (SNAB)
Is dit van de zelfde makers als de ijsbok? Ongelooflijk lekker bokje.Kruidig, druiven in de geur en gebrande mout en sherry in de smaak. Daar nemen we er nog eentje van!

Molen Winterbock
Zijn wij eigenlijk wel bokbierfans? Dit is haast geen bokbier meer te noemen, maar wat is dát lekker. Een volle mond hop en gebrande mout, rozijnengeur en laurier. Zeer herkenbaar De Molen, schiet aardig richting de stouts en porters qua smaak.


Bokbieren horen natuurlijk vrij zoet te zijn, maar wat mij betreft was het suikerwatergehalte dit jaar erg hoog. Van de grote commerciele partijen zijn we niet beter gewend, maar ook onder de bieren waarvan ik beter gewend ben viel me af en toe echt de smaak van puur suiker op, en die kan ik niet zo waarderen. Evengoed is het dus duidelijk mogelijk echt lekkere bieren te vinden, wat je smaak ook is.

Geen opmerkingen: