zondag 9 januari 2011

Geuze en Lambik

Zo, een drukke periode achter de rug waarin ik onder andere naar de "Dag van de Lambik" ben geweest, in De verzekering tegen de grote dorst midden in de Geuzestreek:Fantastisch, alleen maar lokale genieters, beroepsidioten en liefhebbers van Geuze en lambik, en een fantastische kans om nu eens echte lambik (de bron van Geuze) te drinken. Lambik is plat (geen koolzuur) en een stuk feller en minder elegant dan Geuze: niet zo vreemd, aangezien het de job van de geuzesteker is om uit 3 lambiken (waarvan 1 jonge, niet uitgegiste) een gebalanceerde Geuze samen te stellen. De jongste lambik zorgt voor de hergisting op fles en geeft de prik. Dit alles werd, tussen het proeven en kletsen uitgelegd door de ter plekke aanwezige experts.

Ook aanwezig met een bijzonder verdienstelijke "Geuze"; Allagash . Leuk om te zien dat een zo ouderwets (en helaas minder populair dan vroeger) biertype nu een nieuw leven in de Nieuwe wereld krijgt.


Vlak bij onze fantastische bed and breakfast bleek ook nog eens Girardin te liggen: dit is de eerste geuze die ik ooit heb gedronken en nog steeds ben ik er groot liefhebber van. Gauw een stapel flessen ingeladen dus, alvorens we voor een week naar Leuven togen.

Geen opmerkingen: