zondag 13 oktober 2013

Vruchtenbokken


Net zoals vorig jaar brengen dit jaar weer Jopen, Emelisse en de Prael samen een 'serie' bokken uit. Waren het vorig jaar noten die een extraatje moesten geven, dit jaar is het fruit. Er is niet gekozen voor appels en peren, maar voor smaken die velen toch al in sommige bokbieren kunnen vinden; gedroogde fruit - rozijnen, dadels en vijgen.

Om dit proeverijtje nog aangenamer te maken heb ik er maar direct een fijne bier-spijscombi van gemaakt; een verse vijg op een stukje rauwmelkse oud-belegen kaas, een Medjoul dadel gevuld met biologische geitenkaas en en handje eigengemixte studentenhaver, met (Manuka) rozijnen.

We begonnen het proeven met de Vijgenbok - dat was even schrikken. Een behoorlijk zoete geur met hoog kunstmatige gehalte kwam ons tegemoet. Inderdaad, vijg, maar dan wel een zwaar mishandelde. Een blik op het etiket bevestigt het vermoeden - hier is bij het brouwen geen echte vijg aan te pas gekomen. Gezien de prijs de wij die dag op de markt voor de vijgen hadden betaald misschien niet vreemd, maar het resultaat hiervan was echt niet lekker. Na een paar voorzichtige slokjes hebben we het voor gezien gehouden.

Bier twee was de Prael Dadels bok. Een bokkig geurtje (zoetig, caramel) met daar overheen een geur van zéér rijpe bananen, of, misschien als je het weet, dadels. Ietsje muffig, een beetje vreemd, maar niet storend. In de smaak bleef er echter weinig van over - een niet te zoet, lekker bokbier.

Als laatste proefden we de rozijnenbok. Ook die rook voor een bok niet echt afwijkend - hier trof ik eerder rogge dan rozijnen in de geur. De smaak leek eigenlijk vrij veel op die van de Prael - ook deze hebben we ons goed laten smaken.

De combinatie met de hapjes was niet slecht. Bij dergelijke combinaties loop je alleen wel het risico dat je smaken wegduwt - en dat was hier ook het geval. De vruchtensmaken waren (nou ja, afgezien van de 'vijg') subtiel en werden nog minder opvallend als je het 'echte' product ernaast eet. Lekker was het echter wel.

Kortom - ik ben benieuwd waar0 ze volgend jaar mee aan komen zetten - 3 granenbokken, wellicht? Ik  hoop wel dat de Jopen dan weer als vanouds smaakt, want dit ben ik echt niet van Jopen gewend...






Geen opmerkingen: