zondag 16 december 2012

Simple comme épautre

Épautre - het klinkt een stuk luxer dan 'spelt', en het geeft de taalhobbyist weer een mooie gelegenheid te overpeinzen hoe woorden in Europa door de talen heen veranderen. Maar vooral - het is erg lekker. Warm, met paddestoelen en pompoen, of als koud of lauw bijgerecht:

Venkelsalade met ansjovis en spelt

Snijd twee venkelknollen (ontdaan van het harde stuk onderin) in dunne plakken.Kook een handje snelkookspelt (ca 50 gram) gaar en koel af onder stromend water. Laat goed uitlekken. Verhit een heel flinke scheut olijfolie en fruit daarin drie gesnipperde tenen knoflook, een halve Spaanse peper zonder pitjes en een half blikje ansjovis, in stukjes. Wanneer de ansjovis erg zout is, spoel die dan eerst even af en dep hem droog. Zodra het geheel begint te bakken kan het vuur al uit. Knijp er een flinke scheut citroensap in (pas op als het nog heet is). Roer de venkel erdoor.

Serveer bijvoorbeeld bij vis of als gezonde doordeweekse maaltijd met goed brood en nog wat olijfolie.

Het zoute van de ansjovis vraagt om een stevige dorstlesser, en wat kan hier dan beter bij dan een goede Oude Geuze, bijvoorbeeld Girardin of 3 Fonteijnen. Je proeft de spelt ook terug in de (tarwe)moutigheid van de Geuze - een prima combi!

Geen opmerkingen: