dinsdag 25 september 2012

Verandering van spijs

Zoals op dit blog wel te zien is, houd ik van een beetje afwisseling. Twee dagen hetzelfde eten, ik vind het maar niks. Gezien wat sommigen te eten hebben is dat natuurlijk eigenlijk schandalig, maar zo is het toch. Als ik dus ergens teveel van heb, dan vries ik het liefst in, om het niet de volgende dag maar lekker een tijd later te eten, als ik het bijna weer vergeten ben. En tussendoor veel variatie.Maar er zijn uitzonderingen. Ik kan elke week wel een bord soupe au pistou naar binnen werken, of een lekkere pasta. En nu heb ik weer een nieuwe wekelijkse favoriet; Tom Ka Kai. Net als de rest van de Thaise keuken vol van smaak, kruidig en met een lekkere balans tussen zout, zoet, zuur en pittig. Met vandaag een feestelijk resultaat - het smaakte precies zoals ik het wil, dus hoogste tijd om het delen!

Geen soep, maar ook lekker: een Thaise salade met rundvlees

 • 400 ml goede kippenbouillon of fond
 • 200 gram kip(pedij)filet, liefst biologisch, in stukjes
 • 1 stengel sereh (citroengras)*, gekneusd en in stukken
 • 5 blaadjes djeruk perut*
 • 5 cm gember*, in stukjes gehakt (ongeschild)
 • het sap van 1 limoen*
 • 50 ml thaise vissaus
 • 1 teen knoflook, platgemept
 • 1 hete peper, in stukken
 • 400 ml (een blik) kokosmelk
 • 1 theelepel suiker
 • 1 rode paprika
 • 100 gram doperwtjes
 • 150 gram oesterzwammen
 • 1 bosui
 •  handje (Thaise) basilicum)
Officieel hoort deze soep met flinke stukken oneetbare troep in je kommetje. Blaadjes op tafel sputteren, vezels gember tussen mijn kiezen vandaan peuteren of mijn disgenoot zien uitbranden van een stuk peper, voor mij hoeft het niet zo (hoewel dat laatste eigenlijk wel grappig is). Ik speel dus een beetje vals en trek een geurige bouillon, waarna ik de oneetbaarheden weer verwijder voordat ik de rest erbij doe.

Doe de sereh, djeruk perut, gember, vissaus, limoen, knoflook en peper in het fond en laat tegen de kook aan een tijdje trekken - een half uurtje ongeveer. Giet daarna de boel door een zeef en druk de inhoud nog even goed uit. Gaar daarna de kipfilet in de bouillon en schep deze voorzichtig uit de soep. Voeg de doperwtjes, paprika, oesterzwammen, bosui, suiker en kokosmelk toe en laat 5 minuutjes koken. Vervolgens kan de kip er weer bij. Proef nu goed; het moet een balans zijn van zuur, zout, zoet en pittig zijn. Eventueel kun je wat limoensap, vissaus of suiker toevoegen, voor mij zijn deze hoeveelheden goed.


Snipper de basilicum over de soep en serveer. Deze hoeveelheid is met rijst ruim voldoende als tweepersoonsmaaltijd, of een voorafje voor vier tot zes.


* Deze ingrediënten haal je gemakkelijk bij de toko. Sla ze groot in en bewaar ze maanden in de vriezer, je kunt ze diepgevroren in stukken hakken en zó in de soep wieberen.
Geen opmerkingen: