In de afgelopen decennia is dit bier van rond Brussel
(Pajottenland en de Zennevallei) bijna de nek omgedraaid door de populariteit van pils en een slechte
naamsbescherming. Onder de noemer 'geuze' zijn de meest vreselijke,
limonadezoete drankjes op de markt gebracht, in de hoop deze dan
tenminste aan de vrouwelijke terrasbezoekers te verkopen. Maar die
weten tegenwoordig ook wel beter!
Het Pajottenland (nabij Eizeringen) |
Zoals ik laatst al berichtte mag de originele ('oude') geuze
zich echter verheugen op geweldige terugkeer. De stijgende wens naar
streekproducten en snel groeiende afzetgebieden (onder andere Amerika
en Azië) zijn hiervoor verantwoordelijk. Slechts een tiental
geuzefabrikanten is nog over, maar vrijwel allemaal zijn die flink
aan het uitbreiden met nieuwe glimmende installaties en kenmerkende
houten vaten.
Geuze slaat al op de ingrediëntenlijst een andere weg in: zeker een derde van de mout wordt vervangen door gemalen tarwe. De grotere hoeveelheid hop moet tenminste een jaar oud zijn, en de gist? Dat is een verhaal apart. Na het (langere) brouwproces wordt het bier warm in het zogenaamde koelschip gegoten. In deze open bak (vaak onder een stoffig pannendak) zal het bier afkoelen en gebeurt het wonder: de spontane vergisting begint. Volgens de legende kan dit alleen in de Zenne-vallei bij Brussel, maar inmiddels geeft men toe dat vrijwel overal vergelijkbare giststammen rondhangen.
Het koelschip van Cantillon (Brussel) Foto: http://hierstroomthetbier.be |
De verdere vergisting gebeurt in grote houten vaten of foeders en duurt lang – zeker enkele maanden. Bijna alle suikers worden omgezet in alcohol en melkzuur ontstaat, wat resulteert in een zure, wrange en koolzuurvrije drank: lambic. Vroeger direct gedronken, maar tegenwoordig nauwelijks nog verkrijgbaar. Het leeuwendeel gaat namelijk richting de geuzestekers. Die mengen een aantal lambics (van verschillende jaren en vaak verschillende brouwers) en bottelen dat in champagneflessen. De jongste lambic is nog niet helemaal uitvergist en zal zorgen voor koolzuur.
Geuze in champagneflessen bij Cantillon |
Als de geuzesteker zijn
werk goed heeft gedaan is het eindresultaat een uitgebalanceerd, fris
zuur, lichtbitter bier met subtiele koolzuurbelletjes en een zachte
moutsmaak. De geur van spontaan vergist bier is heel interessant, met
suggesties van stro en zelfs brie. Probeer dus op de eerstvolgende
zonnige dag eens een koele (oude!) geuze van bijvoorbeeld Oud
Beersel, Cantillon of Boon. Misschien is dat nog net op tijd om een
geuze te proeven uit de oude vaten, van vóór de verbouwing.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten