zaterdag 7 januari 2012

Bloemkool met Duvel-kaassaus


Duvel is een vrij droog, hoppig bier dat in deze saus een mooie volle smaak geeft. Om het milder te maken kun je eventueel ook kiezen voor een niet te zoete tripel. Deze saus is een stevige, volwassen versie van de vertrouwde kaassaus.

Voor 2 personen: Kook een klein bloemkooltje beetgaar, net als lekkere aardappels. Ik maakte er ook spek/rundervinken bij: kruid twee rundertartaartjes naar wens en voeg wat paneermeel toe, kneed het door en rol het uit tot 2 worstjes per tartaartje. Omwikkel met spek en bak gaar in wat boter. Voeg, als de vinken mooi bruin zijn, één flinke fijngesnipperde ui toe en laat deze lekker rustig meebakken.

Voor de saus neem je een flinke klont boter en 2 theelepels bloem. Laat de boter smelten en gaar hierin korte tijde de bloem. Giet er een glas (150ml) Duvel bier bij in, en een eetlepel mosterd. Breng aan de kook en laat het even doorkoken. Als het nog wat dik is kun je wat water of bier toevoegen. Voeg vervolgens een flinke kop gemalen, belegen boeren Goudse kaas toe en laat deze in de saus smelten. Bren op smaak met peper en zout en wat  verse gehakte tijm of Provençaalse kruiden.

Erbij serveer je uiteraard ook een Duveltje!

Geen opmerkingen: