zaterdag 1 oktober 2011

Gerookte entrecôte van de barbecue


Foto: @DonDez

Eindelijk een weekend met echt mooi weer, dat smeekt om een barbecue. Jawel, in oktober! Op de fiets naar de boederijwinkel de Veldmaat voor een mooie, dikke lap limousin. Het werd een reusachtige entrecote, mooi aan één stuk. De dames lagen ons tevreden herkauwend aan te kijken toen we wegfietsten, we hebben ze maar niet verteld wat er in de fietstas zat.

Voor een heerlijk stuk vlees doe je het volgende:

De entrecôte inwrijven met wat peper en zout en olijfolie. Stook ondertussen de barbecue vast goed warm. Wel een paar eetlepels rookmot in water. Pak een bol knoflook losjes in aluminiumfolie en leg deze vast op de barbecue.

Maak een lekkere kruidenboter: laat een pakje boter op kamertemperatuur komen. Vijzel 4 tenen knoflook,1 kleine espelette of spaanse peper en 10 blaadjes salie in 1 theelepel grof zeezout. Doe dit met de boter in de keukenmachine en voeg tuin kruiden naar smaak toe: een bosje bieslook (al gesnipperd), een handje lavas, wat peterselie en thijm. Laat de boter als dat nodig is weer wat afkoelen.

Leg de entrecote op de hete barbecue en gooi de rookmot op de kooltjes (niet onder het vlees). Dek de barbecue af met het deksel zodat er een mooie rooksmaak aan het vlees komt.


Wij hebben deze entrecote aan alle vier de zijden ruim vier minuten gebakken en toen nog even het vuur heet gestookt voor een mooie bruine rand rondom. Vervolgens nog 15 minuten rusten in een oven van ca 60 graden, met een flinke lik kruidenboter erop. Dit resulteerde een prachtige 'bleu tiède' stukje vlees: warm van binnen maar wel rood. De Nederlandse term 'lauw blauw' of 'lauw rauw' klinkt dan toch weer een stuk minder smakelijk.

Foto: @DonDez


Zoals we gewend zijn was het weer een fantastisch lekker stuk vlees, met een mooie smaak en textuur. De rooksmaak en kruidenboter deden het er prima bij, en met een tomaten-broodsalade was ook aan de vitamientjes gedacht.

We dronken er een Val Dieu Brune bij, die met zijn vrij zoete, zachte smaak mooi bij het vlees aansloot.
Geen opmerkingen: