dinsdag 6 september 2011

Poulet Basque

Het is gelukt! We hebben echte, eigen gekweekte Espelettepepers. Deze pepers komen oorspronkelijk uit Zuid-West Frankrijk (nou ja, écht oorspronkelijk uit Zuid Amerika). Ze zijn mild pittig en lekker van smaak, precies tussen een Spaanse peper en een paprika in. Daarmee kun je van alles: aoxa, piperade maar natuurlijk ook:

Baskische kip

4 (bio) kippenpoten
200 gram gerookte ham (bio) in blokjes
1 gele paprika, in vieren en dan reepjes
1 groene paprika, in vieren en dan reepjes
1 rode paprika, in vieren en dan reepjes
2 Espelette pepers (vers of gedroogd) of 1 spaanse peper, in ringetjes
6 tomaten in grove stukken.
2 uien, gesnipperd
4 tenen knoflook, geplet en gehakt
Provencaalse kruiden
Peper
Zout
OlijfolieFruit de ui en knoflook in een pan met wat olijfolie. Voeg de ham toe en bak deze een beetje uit. Haal alles uit de pan en schep het in een ruime, ingevette ovenschaal.

Kruid de kip met flink peper en iets zout. Bak in het restvet de stukken kip bruin en houd apart.

Bak hierna de paprika in de pan even kort aan: wanneer deze wat van zijn vocht verloren heeft kan het in de ovenschaal. Doe dit tenslotte ook met de tomaten. Meng alles in de ovenschaal (behalve de kip) en breng op smaak met peper en zout en wat Provençaalse kruiden. Plaats vervolgens de stukken kip bovenop het paprikamengsel en zet het  geheel in de oven tot de kip mooi bruin is en de tomaten-paprika mix een mooie (wat nattige) saus is geworden.

Lekker met pasta, of aardappels, of rijst, of brood en een stevige rode wijn.

Bonus: kijk onder het eten even trots naar de planten op het balkon die, ondanks de prutzomer, toch zulke mooie rooie pepers weten te produceren.

Geen opmerkingen: