vrijdag 17 juni 2011

Lui brood bakken

Mijn zelf-brood-bakprestaties zijn zelden om over naar huis te schrijven - meestal zit ik na een hoop werk en troep in de keuken opgescheept met een veel te massieve homp waar je weinig mee kunt. Onlangs kocht ik daarom het boek "Tartine Bread". Daaraan zij we nog niet toegekomen (dit vereist nogal wat tijd voor het opstarten van een startdeeg), maar omdat het enthousiasme toch aangewakkerd was heb ik een oud plan opgepakt - het bakken van een brood waarbij je het deeg niet hoeft te kneden.

Het recept is niet van haar zelf, maar ik vond de beste uitleg bij Chocolate&Zucchini als "Le Pain qu'on ne pétrit pas" (no-knead bread). Het recept is eenvoudig:

Meng in een grote schaal de ingredienten:
  • 470 gram (volkoren of andere gewenste) bloem (ik had volkorenbloem van de Lonneker Molen)
  • 10 (ik gebruikte 8) gram zout
  • 1/4 theelepel instantgist
  • 350ml lauw water
Combineer alles tot het een plakkerige slordige bal vormt en dek het af met vershoudfolie. Ik heb het toen 24 uur in de (koude) oven laten staan. Het deeg is klaar als het ongeveer 2x zo groot is en bedekt kleine belletjes en putjes.

Houd schaal op zijn kop en laat het deeg op een goed gebloemde oppervlak vallen. Trek het zachtjes aan de zijkant uit en vouw over het midden heen. Doe dit ook aan de andere zijkant, draait het resultaat een kwartslag en vouw nogmaals beide zijkanten over het midden. Laat het deeg afgedekt wachten en maak de schaal schoon en vet hem lichtjes in. Maag een balvorm van het deeg en laat het nog 2 uur afgedek in de schaal rijzen.

Verwarm de oven minstens een half uur voor op 230 C met daarin een dikke ovenvaste pan met ovenvast deksel. Haal de (hete!) pan uit de oven en verwijder de (hete!) deksel. Strooi bloem in de pan en plaats het deeg erin. Ik heb het nu zelf niet gedaan, maar zal volgende keer het brood iets inkerven om de bovenkant wat makkelijker ruimte te laten maken voor het rijzen in de oven.

Plaats de (nog steeds hete) deksel op de (nog steeds hete) pan en zit hem in de oven. Bak 30 minuten mét en 15 minuten zonder deksel. Ik heb hem hierna ook nog 10 minuten 'los' in de oven gebakken voor een mooiere korstkleur.



Laat het brood goed afkoelen voor je het snijdt. Dit alles resulteerde in een mooi luchtig brood met een iets 'vettige' textuur en een heel lichte zuurdesemsmaak. Zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen: