zondag 20 april 2014

Paasbrood

Zelf nog een lekker paasbrood bakken voor paasontbijtje nummer van twee van morgen? Dan heb je in elk geval wat lekkers op voordat je naar de IKEA gaat... Ik kreeg dit (Oostenrijkse) recept van mijn lerares Duits, en we hebben het gisteren gebakken.


Het recept dat ik gebruikte ging uit van één brood, ik heb er 2 van gemaakt. Eén daarvan heb ik gevlochten, de andere gevuld met spijs*.

Voor 2 broden:
  • 1 kg  tarwebloem
  • 100g amandelbloem
  • 100 gram rozijnen (ik er zou er nu 200 in doen*)
  • geraspte schil van één sinaasappel*
  • 175g zachte boter
  • 50 gram amandelschilfers
  • 2 eieren + 1 ei om te bestrijken
  • 20g gist (of 2 zakjes)
  • zout
  • 375ml melk
Kneed alle ingrediënten door elkaar, doe het in een kom en laat het tot dubbel volume rijzen. Dat duurt ongeveer een uurtje. Verdeel het deeg daarna in 2 delen. Verdeel vervolgen één deel weer in drieen, maak er lange rollen van en vlecht daarvan een brood*. Bestrijk met geklopt ei en amandelschilfers.

De tweede helft kun je op dezelfde manier gebruiken; ik maakte het uit tot een ovaal, schepte er spijs in en rolde het voorzichtig weer op. Ook deze bestrijk je met ei en amandelen en de twee broden laat je nog even rijzen. Bak ze vervolgens in ca 45 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Serveer met boter en jam (en morgen natuurlijk ook met een eitje, of twee, of drie).

De spijs maak je als volgt; meng 100 gram suiker met 100 gram amandelmeel, 1 ei  en het sap en de geraspte schil van één citroen. Kennelijk moet dit zo lang mogelijk (dagen, weken zelfs) in de koelkast rijpen, maar dat redden we natuurlijk niet...

Links mét, rechts zonder spijs. De spijs is een beetje uitgelopen.

*) Eigen aanpassingen
 
Dit recept is in afwachting van toestemming geplaatst (anders is Pasen alweer voorbij).
Recept van B. Schönwiese.

Geen opmerkingen: