zaterdag 1 februari 2014

Soep

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Gewoon een bordje kippensoep. "Joodse penicilline", afgekeken van mijn schoonmoeder, maar toch wel op mijn manier.

Voor 4-6 personen
  • 1 soepkip (in mijn geval een uitgelegde biokip)
  • het groen van 2 preien
  • 1 stengel selderij
  • 2 winterpenen
  • 4 uien
  • 5 tenen knoflook
  • 2 blaadjes folie
  • 3 blaadjes laurier
Later:
  • wit van 1 prei
  • 1 wortel of halve winterpeen 
  • zout
  • kruiden naar wens (bijvoorbeeld oregano, tijm, peterselie)
Snijd de kip in stukken en braad hem aan in een diepe pan. Snijd de prei in de lengte door, was hem goed en snijd hem in stukken. Maak de rest van de groenten schoon en doe ze bij de kip. Braad het geheel even tot er hier en daar wat kleur is en giet er dan water op tot de boel net onder staat.
Laat een uurtje tegen het kookpunt trekken en vis de kip eruit. Rustig laten afkoelen. Giet ondertussen de bouillon met groenten door een zeef in een andere pan - druk de groente voorzichtig uit. Pietje-preciezen gaan nu met kaasdoeken, eiwit en vriezers aan de slag voor een helder bouillon.
Pulk van de kip het al het vlees. Je kunt het witte (filet) vlees van de rest apart houden voor een eenvoudige slaatje of ragout.
Voeg zout toe aan de gezeefde bouillon (naar smaak, maar ongeveer 1% - voor mijn 1.4 liter dus 14 gram) en doe stukje kippenvlees erbij. Snijd het wit van de prei en de wortel in julienne (dunne reepjes) en was ze goed. Kook ze in de bouillon met kip gaar, dat is zo gebeurd.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen