dinsdag 11 oktober 2011

Karbonade met bokbier

Het weer wordt herfstig, en de bokbieren liggen (dus) weer in de winkel: hoogste tijd voor bokbier, in het glas én in het eten. Het glas hebben we grondig geregeld op het bokbierfestival ( zie hier voor de proefresultaten ) Op tafel koos ik voor in bokbier gestoofde karbonades




(Voor vier personen)
  •  4 karbonades (met bot, de onze kwamen van de bioslager in Oldenzaal)
  • 1 prei, in ringen
  • 3 uien, gesnipperd
  • 4 worteltjes. in plakjes
  • 1 flesje bokbier (ik gebruikte Nelis van de Prael maar zou nu Jopen bokbier kiezen) 
  • 1 kippenbouillonblokje (zonder smaakversterkers)
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel thijm
  • 1 boterham dun bestreken met mosterd

Bak de karbonades bruin in wat roomboter. Wanneer de kleur mooi is, kunnen de uien erbij. Laat deze ook nog even kleuren, pas op voor aanbranden. Voeg daarna de prei en uien toe en bak kort.

Voeg het bier toe en wat water totdat alles nét onder water staat. Brokkel het bouillonblokje erdoor en laat dit oplossen. Leg de boterham erin en roer hem er (als hij uiteen valt) doorheen. Breng het geheel op het vuur aan de kook en laat het op zacht vuur enkele minuten pruttelen tot het vlees gaar is, en proef of het kookvocht goed op smaak is.

Voeg naar wens zout en peper toe en plaats de pan in de oven (150 graden). Gedurende 30 minuten kan de deksel erop blijven, ik haalde hem er daarna af. Controleer af en toe of het vlees al mooi zacht is. Bij mij kostte dit in totaal 1,5 uur in de oven.

Dien het vlees op met gekookte aardappel en, uiteraard, een bokbiertje!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen