vrijdag 3 december 2010

Boerenkool met gehaktballetjes in Corsendonk Jus


2 uien
1 teentje knoflook
Peper
1 goed runderbouillonblokje
1 flesje corsendonk bruin (33cl) (Nu bij de Lidl te koop)
12 gehaktballetjes (300 gram rundergehakt, paneermeel en 3 gram selleriezout)
paar plakjes ontbijtspek in stukjes of spekreepjes
1 eetlepel grove mosterd
handje kleine kastanjechampignons of grote champignon in stukjes
maizena

Bak de gehaktballetjes met het spek in water boter of olie bruin. Voeg de uien toe en kleur deze, eventueel met een heel klein beetje suiker (de corsendonk is niet heel zoet, als je een zoetere dubbel gebruikt dan is suiker zeker niet nodig.).

Voeg de overige ingrediënten toe behalve de maizena. Laat een 20 minuutjes pruttelen,
Maak ondertussen de boerenkoolstamppot (naar eigen recept, of kook 600 gram boerenkool en 750gram aardappelen apart, beiden in zout water gaar. Stamp de aardappelen met wat melk en boter en stamp de goed uitgelekte boerenkool erdoor).

Als de jus nog wat dun is kan deze worden ingedikt met wat maizena. Serveer de boerenkool met de balletjes en de jus, deze hoeveelheid is genoeg voor 4 kleine of, met dit weer waarschijnlijker, 3 grote eters. Serveer er uiteraard een Corsendonk donker bij!

Kerrie-pompoensoep

Koken met kerrie, gember, ui en bouillon en dan pureren; "daar maak je een baksteen nog lekker mee" werd mij al eens verweten. Dat klopt!

Vandaar deze pompoensoep, want van de textuur van pompoen word ik niet zo enthousiast, maar de zoetige smaak is hiervoor prima.

  • 2 uien
  • 1 pompoentje, ontpit en in grove stukken (totaal netto 500 gram)
  • 2 goede kippenbouillonblokjes
  • eetlepel kerriepoeder (toko)
  • theelepel cayennepeper
  • scheutje gembersiroop
  • eventueel bij het opdienen: een scheutje slagroom
Snipper de uien en bak ze glazig met het kerriepoeder en de cayennepeper.
Voeg de stukken pompoen toe en 500ml water, gevolgd door de bouillonblokjes.
Kook het geheel tot de pompoen gaar is, zo'n 15 minuten afhankelijk van hoe grof je de pompoen gesneden hebt. Pureer met de staafmixer of een passeerzeef en voeg de gembersiroop toe; doe dit naar smaak. Pas op; teveel maakt zoet weeiig, en dat is niet de bedoeling.

Opdienen met wat verse koriander en eventueel een scheutje slagroom.