dinsdag 9 november 2010

Peper- en kruidnotenpudding

Wat gebeurt er als je peper- en kruidnoten* in één zakje doet? De pepernoten worden zo hard als de kruidnoten waren, en de kruidnoten zo taai en zacht als de pepernoten waren. Allebei niet echt lekker. Wat te doen?

Een peper- en kruidnotenpudding! Meng een ei met een glaasje melk en laat daarin één hand pepernoten en één hand kruidnoten (zoveel waren het er nu eenmaal) minstens een uur staan. Vervolgens in een warme oven (170) tot het geheel gaar is, bij ons een half uurtje. Een scheutje gembersiroop ervoorheen en klaar!



*De discussie "een kruidnoot is geen pepernoot" voer ik als ex-Randstadbewoner hier in het Oosten al jaren, redelijk tevergeefs. In elk geval:
Pepernoot: een slordige, taaie brok met vooral anijs.
Kruidnoot: een knisperig half bolletje met speculaaskruiden.

Hier wordt één en ander nog eens goed uitgelegd.

Er is dus geen enkele reden om pepernoten 'oud hollandse', 'traditionele' of 'bakkers-' pepernoten te noemen!

Geen opmerkingen: